Fotrally 2013

Publicerat: 29 juni, 2013 i Uncategorized
Etiketter:,

2013-06-28 09.02.32

När jag skriver detta inlägg har fotrally precis avgjorts efter 48 timmar och 5 minuter. Per-Ola Axelsson (som kom på fjortonde plats förra året) var, efter en fantastisk prestation (slog sitt personliga rekord med 18 timmar), tvungen att vika ner sig och Silvio Cannavá (urstark tvåa förra året) stod som segrare i Fotrally 2013! Stort grattis till er båda för en magnifik insats och rafflande final!

Mitt deltagande i Fotrally 2013 var dock över ett helt dygn tidigare. Efter 24 timmar och 14 minuter (12 mil) fick jag ge upp i Nyköping till följd av bland annat magproblem som gjorde att jag inte lyckades få i mig så mycket energi som jag hade behövt för att orka fortsätta. Placeringen blev plats 15 eller 16, det är lite oklart i nuläget, men det är i alla fall helt klart att jag kommer att bli seedad och få en gul nummerlapp nästa år (de 20 bästa), vilket var ett av mina mål. Mitt andra mål var att gå över 24 timmar och även det målet kan jag bocka av. Jag är med andra ord mycket nöjd med min debut!

Tävlingsdagen började med att jag vaknade med huvudvärk men jag bestämde mig snabbt för att inte låta det tynga ner mig. Förutsättningarna ser ut som de gör och det är bara att acceptera dem.

Starten gick klockan 21:00 på torsdagskvällen i Rålambshovsparken. Enligt väderleksprognosen skulle det bli en varm natt, 17 grader, men jag stod ändå i valet och kvalet om jag skulle ha med mig en luvtröja från början. Efter lite velande fick den följa med, vilket visade sig vara helt onödigt och den dumpades senare i supportzonen klockan 03:00.

2013-06-28 08.51.05En av lärdomarna som jag fick av mitt första deltagande i Fotrally är att tävlingen till stor del handlar om att rida ut psykiska och fysiska svackor. Svackor kommer med jämna mellanrum och då känns allting tungt, du tappar fokus och känner dig allmänt uppgiven. Dessa svackor kan komma ganska tidigt, jag hade min första redan efter sju timmar. Om man bara lyckas ta sig igenom dem genom att göra de justeringar som krävs samt fokusförflyttning är man efter ett tag tillbaka igen. Problemet är dock att desto längre tävlingen fortskrider, desto tätare, längre och djupare blir dessa svackor. Så i grund och botten handlar din prestation i tävlingen, bortsett från allvarliga skador, om hur pass många och svåra svackor du lyckas ta dig igenom. För det är nämligen, med all sannolikhet, just i en svacka som du kommer att bryta. Samtidigt är det en helt fantastisk känsla varje gång man kommer ut på andra sidan och har tagit sig igenom en djup svacka. Då känner man sig hur stark som helst och ostoppbar. Fram till nästa svacka, vill säga.

Silvio i framkant. Jag skymtar fram bakom i blå tröja.

Jag hade en riktigt djup svacka strax innan supportzonen vid 18 timmar. Med lite supporthjälp från min fantastiska fru (som gjorde en ovärderlig insats genom hela tävlingen) lyckades jag ta mig ur den och kunde stärkt vandra vidare. Fyra timmar senare var det dock dags igen och det var den svackan som slutligen skulle bli mitt fall. Jag hade haft problem med illamående och magknip av och till de senaste timmarna vilket gjorde att aptiten var lika med noll. Jag fick bokstavligt tala kämpa med att få i mig mat. Energibristen ledde till att motivationen började svacka och negativa tankar började tränga på. Att jag dessutom började få smärtor i mitt högra knä och vänstra fotled gjorde inte saken bättre. Inget av mina två mål var dock uppfyllda; att uppnå 24 timmar och att komma bland de 20 bästa. Det var med andra ord bara att bita ihop och fokusera på en halvtimme i taget. När vi äntligen kom till Nyköping, vilket var 24-timmarsgränsen, bröt flera deltagare samtidigt vilket gjorde att jag nu var en av de 20 bästa. Jag bestämde mig för att gå några minuter till för att se om någon mer skulle bryta, eftersom 24 timmar är ett mål för många, och mycket riktigt bröt ytterligare en deltagare efter några minuter. Efter det gick jag en minut till innan det var dags att kasta in handduken även för mig. Jag är lite förvånad att #41, Martina Kulén, bröt strax efter Nyköping då jag tyckte att hon såg provocerande stark och fräsch ut. Jag hade börjat tro att hon skulle vara med i tätstriden.

Stort tack till alla suveräna funktionärer som gör Fotrally till den fantastiska tävling den är. Ni gör ett kanonjobb! Vill också skicka en hälsning till alla trevliga och underbara deltagare som man möter under tävlingens gång, inte minst #41, norrmannen Gard Braadli, som med sin obotligt positiva inställning gav mig extra energi vid mer än ett tillfälle under loppet. Tack allihopa!

Och återigen, grattis Silvio!

kommentarer
 1. Gard Braadli skriver:

  Tack för fina ord Daniel, och grattis med den fantastiska tiden!

 2. Per skriver:

  Hej Daniel!

  Gratulerar till insatsen – starkt jobbat! Har följt din uppladdning via bloggen och tänkte prata med dig under loppet men såg aldrig din nummerlapp. Själv drog jag några nyttiga lärdomar av årets tävling, ska inte gå in på vad för det låter bara som ursäkter. Kan bara konstatera att jag var lite naiv inför denna omgång. Nästa år blir det några förändringar och satsar då på 24-timmarsklubben. Avslutade på sexton timmar igår och får väl se det som en provomgång. Strax efter avslutet tänkte jag ”aldrig mer”, men idag har jag anmält mig till 2014:) Trodde länge på tyskan och Cannava i slutstriden, hon kändes som en robot som kunde gå hur länge som helst. Blev därför förvånad när hon bröt vid midnatt. Hur som helst, start jobbat av dig och tack för intressant läsning!

  Vänliga hälsningar
  Per Andersson
  #82

  • Daniel skriver:

   16 timmar är inte fy skam för en debut, bra jobbat! En och en halv timme efter att jag brutit var jag också tveksam till att ställa upp igen. Då vaknade jag efter att ha suttit i en bil och sovit under hemfärden. Till min stora fasa upptäckte jag att jag hade stelnat totalt i den position jag halvlåg i och kunde knappt röra mig. Min fru fick släpa/stötta mig till duschen där mina stackars leder mjukades upp. Morgonen efter var jag dock positiv igen inför att delta i Fotrally 2014! Dela gärna med dig lite av din uppladdning inför 2014 års upplaga. Det är aldrig fel med lite inspiration! Nästa tävling kommer vi ju dock hinna prata med varandra, eftersom vi ska spendera MINST 24 timmar i samma lopp! 🙂

 3. Martina Kulén nr 65 skriver:

  Grattis till 24h!
  Grymt bra jobbat! Och tusen tack för att ni trodde på mig! Men kan säga att sista timman innan Nyköping var den värsta i mitt liv men jag ville också gå minst 24 h och få en topp-20 placering, så när jag väl visste att min plats på topp-20 var säkrad och vi var inne i Nyköping så försvann min motivation totalt och jag ville bara stanna och sitta ner, vilket jag gjorde.

  Måste tacka för trevligt sällskap längs vägen! Hade väldigt kul största delen av tiden (om man bortser från vissa svackor).

  Hoppas vi ses nästa år! (Dock är jag inte så pigg på att ställa upp just nu men jag hinner nog ändra mig)

  • Daniel skriver:

   Grattis själv! Det är klart att du hinner ändra dig, du har ju ingen nytta av en seedad gul nummerlapp om du inte tänker använda den. 😉

 4. merit #99 skriver:

  Grymt bra kämpat Daniel!! Ny i tävlingen o klarat 24timmars gränsen är mycket starkt gjort! Grattis! Själv gav jag upp i Trosa efter ca 15,5 timmar, fötterna var sjukt svullna o rätt förstörda så jag kände att det var inte värt att förstöra resten av semestern pga helt trasiga fötter. Man är ändå rätt glatt ovetande vad som komma skall som debutant, nu vet jag bättre 🙂 det är just det – att lära sig av sina erfarenheter o bli bättre!

  • Daniel skriver:

   Precis. Det är först nu man på allvar vet hur man bör förbereda sig och lägga upp sin tävling. Har börjat sammanfatta en lista över vilka misstag jag gjorde i år så att jag kan slippa göra dem nästa år. Kommer eventuellt publicera denna lista här på bloggen om några veckor.

 5. Silvio Cannava skriver:

  Tack Daniel !
  Du har en fin blogg.
  Jag fick gräva riktigt riktigt nere i källaren för att ta fram det sista. Du har absolut mer än 24 h gång i dej. Lycka till med träningen så ses vi nästa år!
  Jag kommer skriva några rader om mina upplever från fotrallyt som gästbloggare på min sambos blogg: Marathonmia.(mån -tis, nu är jag för trött! )
  Med vänlig hälsning, Silvio Cannava

  • Daniel skriver:

   Tack, själv! Det var otroligt inspirerande att följa din och Per-Olas kamp. Ser mycket fram emot att få läsa om dina upplevelser när du återhämtat dig. Imponerande att du ens orkar skriva en kommentar här nästan exakt 12 timmar efter att du vann!

  • merit #99 skriver:

   Grattis Silvio!! Helt otrolig vilken kämpe o helt otroligt att du redan kommenterar här, vilken energi du har! Ska bli jätte spännande att få läsa om dina upplevelser på mias blogg! Ha det bäst!

 6. PerOla Axelsson skriver:

  Grattis till en grym insats! Fin beskrivning av det viktiga med att lära sig hantera svackor. Vi ses nästa år!
  PerOla

  • Daniel skriver:

   Det är jag som ska gratulera! 48 timmar är en prestation i sig, men att dessutom förbättra sitt personbästa med 18 timmar är ju helt obegripligt! Starkt jobbat! Jag tycker att Bajen borde anställa dig som mental coach, dom behöver det!

 7. Niklas Grebäck skriver:

  Snygg debut och en härlig inställning. Att undvika misstag är omöjligt. Att ödmjukt lära av de man gör är den rätta vägen. Fotrally är ett bra mjukmedel för hårdingar.
  Ser med intresse fram emot ditt deltagande 2014.
  #15 Grebäck

  • Daniel skriver:

   Tack. Ja, det ska bli spännande att tävla igen nu när man i alla fall har lite mer insikt om vad det handlar om jämfört med vad jag hade denna gång. Det finns dock mycket kvar att lära. Vi ses!

 8. #98 Törnblom Welander skriver:

  Hej Daniel!
  Tack för härlig läsning och fantastiska bilder från din uppladdning.
  Jag hade också velat pratat med dig under tävlingen men min röst vek ner sig redan vid Västerbron till följd av en förkylning som jag trodde hade släppt. Så jag pratade så lite som möjligt.
  Jag hade ändå koll på dig och tyckte det såg ut som du hade koll på dina grejer.

  Jag hämtade mina döttrar på Stadium Sports Camp i Norrköping mellan 13-14 i lördags och efteråt tog vi oss någon kilometer därifrån till den duellerande duon. Jag hoppade av bilen och lyckades gå med dem några hundra meter då de hade gått 41h. De såg ut som de gjorde 20h innan. t.o.m. att Silvio var lite fräschare för när vi skiljdes åt 18:10 på fredagen återhämtade han sig från yrsel/vätskebrist. Så här efteråt är det makalöst starkt att komma tillbaka från sånt och vinna…
  Grattis till segraren!
  Hatten av för P-Os skoval. Sandaler versus Hoka One One liksom. Du måste ha omänskliga leder och skelett som kan gå så länge med sandaler (zombie).

  Tiden direkt efter tävlingen, eller rättare sagt, dagen efter, kändes som ett extremt mörker. Inte pga smärtan, utan mest; Är det över? Det som var så roligt?
  Någon mer som kände så?

  Starkt Daniel att klara 24h! Hade gärna velat göra dig sällskap in i Nyköping. Nästa år får vi gå in i Norrköping ihop?!

  /Angelo

  • Daniel skriver:

   Absolut! Nästa år blir det en trevlig kvällspromenad genom Nyköping!
   Även jag tyckte att det kändes lite tomt dagen efter. Samtidigt ser jag fram emot att få sätta igång med träningen och förberedelserna inför Fotrally 2014 för att rätta till allt som jag inte var nöjd med i år. Vi syns nästa år!

 9. Wassberg #35 skriver:

  Hej! Starkt att klara 24+! Jag kastade in handduken vid 12 h, vilket väl egentligen var mitt mål med tävlingen. Tillbringade natten på hotell i Nyköping och stapplade sedan runt i leran på Bråvalla i 13 timmar, med min blåsfyllda fötter. Inte optimalt. Tack för ”kaffet” efter första supportzonen förresten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s