Etapp 5 (24-30 timmar) – Fotrally 2013

Publicerat: 27 augusti, 2013 i Uncategorized
Etiketter:,

Natt nummer två

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

17 deltagare vandrar alltså vidare från supportzon 4 några minuter över nio men redan klockan 21:43, ungefär när fotrallytåget lämnar Nyköping, har 17 deltagare blivit 12. Det är i detta skede två kvinnor kvar i tävlingen, den tyska fotrallydebutanten Martina Hausmann och Lena Jensen. Jensen kom på åttonde plats i fotrally år 2012 med tiden 30 timmar och 9 minuter.

Jensen har sett stabil ut genom hela tävlingen och gör det fortfarande. Hausmann har stundtals sett trött ut och legat i de bakre regionerna av ledet men omkring klockan 22:30 börjar hon se piggare ut igen. Trots detta börjar det gå rykten i ledet att hon har för avsikt att bryta klockan 24:00. De andra deltagarna vet inte riktigt hur de ska tolka detta. Stämmer detta rykte eller är det en del i ett taktiskt spel?

Viktor Linder, vars skor gick sönder några timmar innan Nyköping, har fortfarande stora problem att ta sig framåt men på något nästintill övernaturligt sätt fortsätter han ändå. Han vägrar helt enkelt ge upp och muttrar ”kan inte någon putta omkull mig så jag tvingas bryta, själv kommer jag nämligen aldrig att göra det!”

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Bryter gör istället Christer Janzon. Ungefär samtidigt som mörkret börjar falla strax efter 23:00, efter totalt 26 timmar och 3 minuter, har han fått nog. ”En förbannad plåga”, utbrister han när han satt sig tillrätta i funktionärsbilen. ”Nästa år är jag funktionär. Aldrig mer!” Hur det blir med den saken återstår dock att se. Väldigt många deltagare brukar uttala sig på liknande sätt när de bryter för att ändå dyka upp i startfältet nästa år igen. Tilläggas kan även göras att detta var Janzons tredje år i fotrally. Återfallsrisk?

Några minuter innan 23:30 tar sig en funktionär fram genom ledet och framför de personliga hälsningar som inkommit genom livechatten till de deltagare som är kvar. Intresset för tävlingen är stort på internet och trots att det är mitt i natten är det många som följer liverapporteringen i realtid.

Klockan 24:00 visar det sig att ryktet om Hausmann var korrekt, hon bryter till följd av magproblem. Detta innebär att Jensen nu är bästa tjej i tävlingen. Hausmanns fotrallydebut resulterar i en tid på totalt 27 timmar.

24 minuter senare är det Gustav Tegbys tur att bryta. Han har stapplat fram som en zombie sedan några timmar före Nyköping och nu går det tydligen inte längre. Han får en totaltid på 27 timmar och 24 minuter och har därmed slagit sitt personbästa med 3 timmar och 1 minut.

Det är nu nio deltagare kvar i tävlingen och klockan hinner bli 01:00 innan det är dags för nästa brytning. Per Nordström ger till slut upp efter 28 timmar till följd av smärta i fötterna och skavsår i baken som har påverkat hans gångstil avsevärt de senaste timmarna. Sju minuter senare får han sällskap i funktionärsbilen av Martin Annsberg som även han kastar in handduken. Orsaken är smärta och stelhet.

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Sju tappra deltagare kämpar vidare i mörkret. PerOla Axelsson går och sjunger vilket han har gjort lite av och till sen Västerbron. Det är mindre än två timmar kvar till supportzon 5. Plötsligt får Niklas Grebäck problem. När han hoppar ner från toavagnen får han kramp på baksidorna av benen. De viker sig under honom och hukandes stapplar han fram längs vägen samtidigt som han slår på sina ben. Han tappar i tempo och sackar efter de andra vilket innebär att han inte heller har tid för att stanna till lite och stretcha. Grebäck har problem nog med att hålla ett tillräckligt högt tempo för att inte bli omkörd av det bakre fordonet. Under de kommande timmarna blir han tvungen att gymnastisera gåendes samt gå baklänges i uppförsbackarna i ett försök att få bukt med krampen.

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Supportzon 5

En ny dag gryr samtidigt som deltagarna når supportzon 5 mitt ute i skogen klockan 03:00. Dessvärre blir supportzonen slutstation för Lars Bergqvist Hagstedt. Han kliver på en snigel och vrickar foten. Ett snöpligt och oväntat slut på en stark insats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s