Etapp 7 (36-42 timmar) – Fotrally 2013

Publicerat: 27 augusti, 2013 i Uncategorized
Etiketter:,

Mot Norrköping

Foto: Hedda (www.fotrally.se)

Foto: Hedda (www.fotrally.se)

PerOla och Silvio traskar vidare efter supportzon 6. Klockan 09:19 kommer de in i Getå. Båda två ser fortfarande starka ut. Silvio går längst fram vid ledarfordonet . PerOla går lite bakom, han har mycket ont i fötterna nu.

I det här läget kan man bara spekulera om vad som pågår i de två duellanternas huvuden.

Silvio, favoriten som har kommit på andra plats två gånger är naturligtvis grymt revanschsugen och vill för allt i världen få vinna fotrally för första gången. Han vet dessutom att han har klarat av att gå över 50 timmar tidigare. Men kommer det att räcka i år och är han kapabel att göra det igen under årets förutsättningar?

PerOla, utmanaren med ett personbästa på 30 timmar. Han vet att det kan krävas en förbättring av sitt personbästa med minst 20 timmar för att ta hem segern. Samtidigt vet han att Silvio har varit i slutduell två gånger tidigare och vikt ner sig båda gångerna. Kan han utnyttja detta psykologiska övertag?

Norrköping

För att få en sån bra skildring av händelseförloppet som möjligt ska vi nu få följa den utifrån funktionärsansvarige Micke Norbergs perspektiv. Det är han som har skrivit följande redogörelse.

Jag hade som en av lördagens tre funktionärer på plats förmånen att följa den slutgiltiga duellen. När jag klev in som farthållare i tävlingen låg vi bra till rent tidsmässigt. Ledarcykeln utgick och vi gick nu på tidigare uppmätta karttider. Det blev genast klart att Silvio i det här läget var i bäst form och fast besluten att driva upp tempot.

PerOla klagade lite över det något högre tempot som varit. Han hade väldigt ont i fötterna. Eftersom vi låg rätt i tid gick vi nu i ett mycket jämnt tempo där vi som mest låg tre minuter efter tidsmarkeringarna på kartan.

Foto: Micke Norberg

Foto: Micke Norberg

Tomas tar över farthållningen så att Katja, vår sjuksköterska, och jag kan ta toabilen till en mack för att tanka bensin och mat. Vi stressar tillbaks till de tävlande och hinner ikapp dem där Norrköping börjar på riktigt. Nu vänder allt. PerOla verkar nöjd med den mer korrekta hastigheten, men jag får också veta att Silvio har problem. Det är magen som strejkar. Samma problem som fick honom på fall förra året. Dessutom knäcktes tyskan Martina Hausmann och säkert fler av samma problem i det här rallyt. Magen sväller upp, vill inte gärna ha mer mat eller dryck och nummer två blir/upplevs omöjlig på toaletten. Jag väljer efter Martinas beskrivning att kalla det för betongmage. Vartefter vi närmar oss Norrköping ser jag Silvios desperation öka.

Silvio kommer till bilen och säger att det inte går att fortsätta. ”Jag vill inte bli tvåa igen!” utbrister han uppgivet, med som det låter gråten i halsen. Vi ser en slagen man. Jag säger åt honom att allt går ju upp och ner, försök i 20 minuter till så kanske det vänder. Katja säger åt honom att gå igenom Norrköping i varje fall. Silvio lommar iväg till Tomas och PerOla som en vilsen hund (inte dalmatinern). I bakgrunden börjar Mia, Silvios support, en desperat jakt på lösningar i dubbel bemärkelse.

Foto: Anthony Bau

Foto: Anthony Bau

Inledningsvis ser det tungt för båda i Norrköping men staden är uppiggande med nya miljöer och människor. Både Silvio och PerOla kvicknar till samtidigt som vi får några droppar regn som friskar upp. Något som snart blir lite för mycket, himlen öppnas. Genomdränkta av skyfallet irrar vi genom Norrköping, går fel väg, räddar situationen, får samtal från Mia som är på väg till Kalmar, tappar tråden, gör helt om och går tillbaks i gamla spår 200 meter för att slutligen komma rätt. Trots allt ligger vi bra till enligt karttiden.

Foto: Angelo Törnblom Welander

Foto: Angelo Törnblom Welander

Mot supportzon 7

Nu hägrar supportsträcka sju, en grusväg innan banvallen genom skogen. Båda deltagarna är ordentligt medtagna och nu börjar Silvio till och från se desperat och rent av rädd ut. PerOla har mycket ont i fötterna ”Det svider” eller ”Det gör så ont så att det är komiskt” som han själv uttrycker det.

Foto: Angelo Törnblom Welander

Foto: Angelo Törnblom Welander

Återigen befinner vi oss i ett mycket kritiskt ögonblick. Jag ser bara en chans för Silvio och då måste två villkor uppfyllas. Mia måste hitta supportsträckan och den medföljande lösningen måste fungera, snabbt. Jag tror inte någon av deltagarna vet om läget. Med bara några få minuters marginal till supportsträckan hittar Mia tillbaks till tävlingen. Med sig har hon en möjlig lösning till Silvios magproblem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s