Etapp 1 (0-6 timmar) – Fotrally 2013

Publicerat: 27 augusti, 2013 i Uncategorized
Etiketter:,
Foto: Hedda (www.fotrally.se)

Foto: Hedda (www.fotrally.se)

Innan start

Det är den 27 juni och platsen är Rålambshovsparken. Klockan är omkring 20:00 på kvällen och en stor del av de 97 deltagare som ska deltaga i årets fotrally är redan på plats. En liten kö ringlar sig framför ett uppställt campingbord där registreringen sker. Thomas Gjutarnäfve, som är tävlingsansvarig, står bredvid sekretariatbordet iklädd en orange domarväst. Han är på ett strålande humör och småpratar med alla deltagare. Mest intresserad är han av vilka mål varje deltagare har.

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Nummerlappar och vattenflaskor delas ut. De deltagare som kom bland de 20 bästa förra året får gula nummerlappar och ett startnummer som motsvarar deras placering. Deltagarnas supportväskor numreras och läggs in i en släpvagn. Dessa väskor kommer att placeras vid vägkanten var sjätte timme och då får deltagarna plocka på sig eller byta ut den utrustning de vill ha med sig under de kommande sex timmarna.

38

Foto: Peter Balonius

Klockan 20:50, tio minuter innan start, får deltagarna ställa upp sig på en liten cykelväg. Micke Norberg som är funktionärsansvarig ger en snabb genomgång av reglerna. Det är fem kilometer i timmen som gäller. Längst fram åker en cykel som håller farten och längst bak i ledet åker en bil med en bajamaja på en släpvagn. Deltagarna måste hålla sig mellan dessa fordon som färdas i fem kilometer i timmen. Varje deltagare har dessutom 25 toalettminuter per dygn till sitt förfogande.

39

Foto: Peter Balonius

Några minuter innan start kallar Thomas Gjutarnäfve upp förra årets vinnare, Jonas Davidsson, till en parkbänk vid sidan av cykelvägen. Jonas håller ett kort tal och önskar samtliga deltagare lycka till. Han om någon vet vad deltagarna står inför. Han har vunnit fotrally både år 2011 och 2012 och när hann vann förra året gick han oavbrutet i 50 timmar och 40 minuter!

Foto: Angelo Törnblom Welander

Foto: Angelo Törnblom Welander

Starten går

Klockan 21:00 går starten. En lång kolonn, två personer bred, ringlar sig i fem kilometer i timmen ut från Rålambshovsparkens västra del och upp på Västerbron och därefter Liljeholmsbron.

Vid slutet av Västerbron står traditionsenligt en liten Bajen-klack och hejar på deltagarna. Det är en varm sommarkväll och stämningen i ledet är god även om det vilar en spänd förväntan i luften, särskilt hos debutanterna.

Foto: Angelo Törnblom Welander

Foto: Angelo Törnblom Welander

De flesta går och småpratar med de personer som de har runt omkring sig. Redan efter 25 minuter bryter den första deltagaren. Vad jag förstår var det dock planerat eftersom han hade fått förhinder och var tvungen att hinna med ett flygplan.

Ungefär varje timme ställer funktionärerna ut ett bord med vattendunkar vid vägkanten så deltagarna kan fylla sina vattenflaskor. Det bildas små köer vid dessa bord och de deltagare som är längst bak i ledet hinner inte fylla upp sina flaskor helt innan det bakre fordonet närmar sig. Efter första vattenkontrollen ökar några deltagare på stegen för att komma längre upp i ledet och få en strategiskt bättre position inför nästa vattenkontroll.

Foto: Gustav Tegby

Foto: Gustav Tegby

I trakterna kring Vårby Gård råkar farthållaren navigera fel och en avtagsväg missas. Hela ledet får göra en u-sväng innan de är på rätt kurs igen. Tävlingen har nu pågått i 2 timmar och 45 minuter. Även om stämningen fortfarande är god är den inte lika uppsluppen som den var vid starten. Deltagarna börjar fokusera på natten de har framför sig. Ett första delmål är supportzonen i närheten av Rönninge som kommer att nås klockan 03:00. För personerna längst fram i ledet bryts emellertid monotonin tillfälligt klockan 02:15 när en flock bestående av sex vildsvin plötsligt rusar över den gamla Södertäljevägen.

Foto: Peter Balonius

Foto: Peter Balonius

Åtta minuter efter att vildsvinen har passerat över vägen är det dags för brytning nummer två. 37 minuter innan den första supportzonen tvingas en deltagare bryta till följd av knäproblem.

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

Foto: Åsa (www.fotrally.se)

95 av de från början 97 deltagarna når supportzon 1 klockan 03:00 i gryningen. Supportväskorna ligger uppradade i nummerordning längs vägkanten och deltagarna rafsar snabbt ihop den utrustning som de behöver. De flesta verkar plocka med sig proviant.

Sex timmar av Fotrally 2013 är nu avklarat. För några deltagare blir detta dock gränsen för deras insats. Nummer 27, som förra året klarade 15 timmar och 38 minuter, kastar in handduken efter 6 timmar och 5 minuter till följd av smärta i fötterna.  Drygt 12 minuter senare bryter ytterligare två deltagare. En av dem har fått en knäskada och den andre har ont från midjan och neråt. Hon uttrycker att   det känns som att hon ”går på benpiporna”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s