Etapp 2 (6-12 timmar) – Fotrally 2013

Publicerat: 27 augusti, 2013 i Uncategorized
Etiketter:,

Dagen gryr

Omkring 04:30, efter totalt sju och en halv timme, når fotrallytåget Södertälje. Några deltagare tar varje tillfälle i akt att stretcha lite. Parkbänkar, lyktstolpar eller en liten gräsplätt utnyttjas till att töja ut musklerna i några sekunder innan deltagarna joggar i fatt täten igen. I ledet förs diskussioner om dessa personers beteende ska tolkas som att de har börjat få problem eller om det handlar om rent förebyggande stretching. Det är nog mer än en deltagare som hoppas på att det handlar om det förstnämnda eftersom de själva börjar känna av lite krämpor här och där eller helt enkelt har tappat motivationen. Under den en och en halv timme som det tar att gå igenom Södertälje bryter 5 deltagare.

Foto: Peter Balonius

Foto: Peter Balonius

Efter drygt 9 timmar totalt är Södertälje passerat. Solen har gått upp och 87 deltagare, det vill säga 90 procent av det ursprungliga startfältet, kvarstår i tävlingen.

Foto: Peter Balonius

Foto: Peter Balonius

Fast det är tidig morgon steker solen på bra och det står klart för deltagarna att det här kommer att bli en mycket varm dag. När deltagarna har vandrat i tio timmar finns det, förutom vatten, även sportdryck att tillgå vid vätskestationerna.

Foto: Angelo Törnblom Welander

Foto: Angelo Törnblom Welander

Mot supportzon 2

Supportzon 2 och 12-timmarsgränsen hägrar endast tre timmar bort! De följande tre timmarna kommer emellertid att skörda en hel del deltagare i ledet. Det är många som har det rejält kämpigt nu. Blåsor har utvecklats på flera deltagares fötter, skavsår har uppstått lite här och var samtidigt som muskler, leder och ligament sänder ut smärtimpulser vid varje enstaka steg. En deltagare beskriver det som att det ”känns som att man går på bubbelplast”.

Foto: Peter Balonius

Foto: Peter Balonius

Ledet är rejält utspritt och funktionärerna manar på eftersläntrarna. Flera deltagare går tysta och fokuserade i sin egen lilla bubbla. Blicken är fäst vid marken och benen matar på mekaniskt, steg för steg. Negativa tankar tränger på och motivationen börjar tryta.

Foto: Peter Balonius

Foto: Peter Balonius

Vid denna tidpunkt i tävlingen gör brytbussen, även kallad sopbilen entré. Det är en bekväm turistbuss som körs av en genomtrevlig chaufför. De deltagare som bryter får gå in och sätta sig i bussen och ta igen sig tills de blir upphämtade av nära och kära. Bussen står med jämna mellanrum parkerad på stoppfickor som fotrallyledet passerar. Den utgör en rejäl psykologisk utmaning för de deltagare som känner att de inte klarar så mycket mer. De brottas med förrädiska tankar i stil med: Ska jag fortsätta lida, bita ihop och helt enkelt gå vidare eller ska jag bryta nu och gå in i och sätta mig i den sköna bussen?

Foto: Anthony Bau

Foto: Anthony Bau

Flera deltagare faller för frestelsen att bryta.  Varje gång bussen passeras under de kommande 2 timmarna och 40 minuterna är det deltagare som bryter. Totalt är det hela 23 deltagare som kastar in handduken mellan klockan 06:00 och 08:40.

Foto: Malin Vesterhav

Foto: Malin Vesterhav

Supportzon 2

När fotrallytåget spränger 12-timmarsgränsen och når supportzon 2, klockan 09:00 på morgonen, återstår 66 procent av det ursprungliga startfältet, det vill säga 64 deltagare.

Foto: Malin Vesterhav

Foto: Malin Vesterhav

Vid supportzon 2 är det flera deltagare som har supporthjälp som står och väntar på dem vid väskorna. Det råder en frenetisk aktivitet. Strumpor och skor byts, fötter smörjs in, väskor fylls med proviant och peppande tillrop utdelas.

Foto: Peter Balonius

Foto: Peter Balonius

Flera av de deltagare som har fysisk support har ringt och meddelat sin supporthjälp innan exakt vad de behöver hjälp med så att deras supporthjälp är förberedda. Allting måste ske på några sekunder innan det bakre fordonet passerar.

Foto: Peter Balonius

Foto: Peter Balonius

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s