Etapp 4 (18-24 timmar) – Fotrally 2013

Publicerat: 27 augusti, 2013 i Uncategorized
Etiketter:,

Foto: Angelo Törnblom Welander

Mot Nyköping

Svensk landsbygd i all ära, men sträckan mellan Lammsjön och Nyköping är smärtsamt monoton. Flera deltagare har dessutom börjat få problem med sina magar med bristande aptit som följd. Det kan vara förrädiskt i en tävling som denna, för om man inte får i sig tillräckligt med energi tar ens fortsatta deltagande i tävlingen slut snabbt, oavsett om man vill det eller inte. Vissa deltagare har synligt uppsvullna magar och begrepp som ”betongmage” har myntats i ledet.

Foto: Angelo Törnblom Welander

Det har även uppstått ett rykte i ledet om att Silvio Cannavá, som är favorittippad i år, har drabbats av vätskebrist. Några deltagare tycker sig ha observerat att han vinglar emellanåt. Kan det verkligen stämma att mannen som blev tvåa både år 2010 och 2012 och har ett personligt rekord på 50 timmar och 40 minuter har fått problem redan så tidigt i tävlingen? är frågan som formuleras på mångas läppar.

Foto: Angelo Törnblom Welander

Under de tre timmar som följer efter supportzon 3 bryter 6 deltagare. Den sista av dessa bryter efter 21 timmar och 11 minuter. 21 deltagare kvarstår nu i tävlingen. Samtliga av dessa har minst Nyköping som mål, några av dem har siktet ställt mycket högre.

Foto: Anthony Bau

Även om flera deltagare har mycket låga energinivåer råder det ett totalt motsatt förhållande för domare Thomas Gjutarnäfve. Han är på ett strålande humör i funktionärsbilen som med jämna mellanrum glider upp längs ledet och räknar in deltagarna, kommer med glada tillrop och utför intervjuer. Han proklamerar även att deltagarna nu är mycket nära att bli bland de 20 bästa vilket innebär att man blir  seedad nästa år och föräras med en gul nummerlapp. Det är dock en deltagare till som måste bryta innan detta faktum realiseras.

De deltagare som ligger på gränsen till att ge upp svär förmodligen tyst inombords till följd av denna kungörelse eftersom den med all sannolikhet innebär att även de andra deltagarna som är på väg att bryta kommer att bita ihop och gå en bra bit till. För att ytterligare befästa detta meddelar även Gjutarnäfve att ”ingen deltagare tillåts bryta innan Nyköping!”.

Foto: Malin Vesterhav

Foto: Malin Vesterhav

Det är ett tämligen spektakulärt fotrallytåg som närmar sig Nyköping. Två deltagare har de senaste timmarna mer och mer utvecklat en gångstil som påminner mer om zombies än människor och en tredje kan inte gå alls utan är tvungen att småjogga för att kunna ta sig framåt. Viktor Linders skor har gått sönder men han traskar envist vidare även om han visar tydliga tecken på att ha ont. Silvio Cannavá verkar dock ha återhämtat sig från vätskebristen.

Supportzon 4

Några minuter efter klockan nio når fotrally supportzon 4 som ligger placerat i ett villaområde i utkanten av Nyköping. Vid de tidigare supportzonerna har man kunnat notera att ledet har tryckts ihop i framkant strax innan det når fram för att deltagarna ska tjäna några extra sekunder på sig att packa ihop sin utrustning innan det bakre fordonet passerar. Vid denna supportzon är dock ledet anmärkningsvärt utspritt. Till viss del beror det på att en del deltagare redan har bestämt sig för att bryta i Nyköping, i andra fall för att deltagarna helt enkelt inte orkar gå snabbare.

De deltagare som har tänkt att fortsätta ett bra tag till efter Nyköping förbereder sig inför natten genom att rafsa åt sig varmare kläder. Niklas Grebäck och PerOla Axelsson har beställt utkörning av pizza från en lokal pizzeria. Silvio Cannavá får en mosbricka av sin support Mia Thomsen, som för övrigt vann fotrally år 2010. När Silvio är precis på gränsen till supportzonens slut ropar Mia att han har glömt sitt kaffe och rusar ifatt honom. Silvio vädjar till Mia att hon ska gå med honom ett tag men hon förklarar att hon måste gå tillbaka och packa ihop sakerna uppe vid supportzonen.

Tre deltagare bryter omedelbart när de når supportzonen och ytterligare en deltagare ger upp endast två minuter efter. Det innebär att 17 deltagare återstår i tävlingen när supportzon 4 lämnas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s