Intervju med PerOla Axelsson

Publicerat: 6 januari, 2014 i Uncategorized

1392dc29-43b6-4c84-8c94-6e2722b5f2d1_300

Ett nytt år har börjat och det är ungefär ett halvår kvar tills starten går i Fotrally 2014. För att höja temperaturen lite planerar jag att löpande publicera intervjuer med några fotrallyprofiler under de månader som är kvar. Tanken är att inspirera både nya och gamla deltagare. All information om fotrally hittar ni här. Om ni inte redan har anmält er till årets fotrally så gör ni det här.

Först ut i raden av sköna människor är förra årets tvåa, 48-timmarsmannen PerOla Axelsson. Han var den som stod upp förra året och gav Silvio Cannava en rejäl utmaning i en rafflande final. Sjungandes, och med ett orubbligt gott humör, vandrande han fram i sin hammarbytröja.

Hej PerOla. Det här blir fjärde året i rad som du ställer upp i Fotrally. Vad är det som lockar med denna tävling?

Det är många saker. Att gå tillsammans med andra är trevligt och det är gott om tid att prata, som på en bra fest där folk inte har bråttom hem. Sedan är det intressant att utforska sina egna gränser för vad som är möjligt. Jag insåg att ultralöpning var möjligt för mig efter mitt första Fotrally, flyttade en psykologisk gräns.

Apropå psykologiska gränser. Förra året blev du tvåa och förbättrade ditt personliga rekord med 18 timmar. Tror du att det finns utrymme att pressa dig ännu längre i år?

Ja, det tror jag. Jag mådde illa efter att ha ätit för lite förra året, men fötterna var i bra skick.

5d9e9957-539c-4715-960f-60f5dab8ffc9_300

Det var alltså matintaget, eller snarare bristen av det, som var din akilleshäl förra året. Har du någon strategi för att inte hamna i samma situation i år?

Att revidera matschemat och följa det. Om det regnar måste man äta mer, eftersom regnet kyler, lärde jag mig också.

Du debuterade i Fotrally 2011 och klarade då 30 timmar. Hur upplevde du din första fotrallytävling? Var det som du tänkt dig?

Det gick mycket bättre än vad jag förväntat mig. Jag var inte förberedd på en situation där vi bara var tre kvar, och eftersom jag uppnått mina målsättningar så var det svårt att ”ladda om”. Sedan var jag lite rädd för att vi bara skulle vara två kvar, för då skulle det kännas omöjligt att bryta. Så när vi passerat det gamla rekordet på 29 timmar 58 minuter så klev jag av. Sedan sov jag djupt på golvet i husbilen två timmar.

Två timmar! Det var inte mycket. Som du nyss nämnde är du ju även aktiv inom ultralöpning och tävlar en hel del. Hur hög prioritet har egentligen Fotrally som tävling för dig år 2014?

Hög, en av årets tre viktigaste tävlingar. De andra två är Skövde 48h i augusti och Spartathlon i september.

Det låter som om du har ett hektiskt 2014 framför dig! Hur ser din uppladdning ut inför Fotrally 2014? Skiljer sig träningen något från förberedelserna inför ultraloppen?

Nej, träningen är ganska lik. Ett bra gångsteg är användbart även i ultralöpningen. Här är en artikel om detta. Skillnaden är i utrustning, att till exempel öva byte till regnkläder. När karavanen är kort senare delen av loppet blir det viktigt.

Jag förstår. Har du något bra tips till de som ska gå fotrally för första gången?

Prova skorna genom att gå i dem fem timmar. Andra året hade jag ett par Eccoskor som är jättesköna till vardags, men som har en hal läderinnersula där det uppstod friktion och blåsor efter några timmar. Undvik sandaler med ojämn, ”masserande” innersula, det gör rejält ont efter några timmar. Använd Sportslick (vattenfast vaselin), det är plågsamt att se folk med skavsår mellan skinkorna.

Ok, och det har ju uppenbarligen fungerat bra. 48 timmar är ju en väldigt lång tid. Hur gör man för att plocka upp sig ur svackor under tävlingen? Vad är din strategi?

Jag styr uppmärksamheten till annat än tröttheten och smärtan, pratar med folk, lyssnar på musik, observerar detaljer längs vägkanten, smalnar av perspektivet till nästa lyktstolpe eller ett steg till. Påminner mig om att svackor alltid går över, och då känns det jättebra.

Det pratas en del om det psykologiska spelet mellan deltagarna i Fotrally. Hur viktigt är det egentligen? Hur kan det se ut?

1607107_10203145625220795_1396003761_n

Man kan till exempel försöka framstå som stark och mindre sliten än man är. Silvio trodde mig inte när jag sa att jag inte hade några blåsor eller skavsår, därför lade jag ut en fotbild dagen efter loppet. Men ultrakulturen är väldigt vänlig och stödjande annars, man peppar varandra i hög utsträckning, det är väldigt lite vassa armbågar.

Det är min erfarenhet från Fotrally också, att det är en väldigt god stämning i ledet. Tack för att du tog dig tid för en liten pratstund och lycka till i Fotrally 2014!

Tack, lycka till du med!

kommentarer
  1. kim skriver:

    Suget blir bara större och större……….

  2. […] Intervju med PerOla Axelsson […]

  3. […] Intervju med PerOla Axelsson, tvåa i Fotrally 2013 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s