Ljuset i tunneln

Publicerat: 7 mars, 2014 i Uncategorized
Etiketter:,

2013-04-28 06.02.25Det var inte diskbråck. Magnetröntgen visade att jag har fått en fraktur (med all sannolikhet en stressfraktur) i korsbenet (sacrum) samt ett ödem. Den goda nyheten är att frakturen ligger stabilt vilket ger goda chanser för en snabbare rehabilitering.

Jag hittade en intressant medicinsk vetenskaplig artikel om sacrala stressfrakturer och långdistanslöpning. En studie av långdistanslöpare som drabbats av sacrala stressfrakturer visar att det många gånger beror på en nyligen genomförd förändring i träningsmönstret avseende antal mil i veckan (check!) underlag (check!) eller träningsintensitet (check!).

Rehabiliteringen består av sjukgymnastik samt vila från tunga lyft och andra aktiviteter som gör ont (på måndag har jag mitt andra inbokade besök hos sjukgymnasten för att få lite nya övningar nu när jag har en diagnos). I övrigt är det fri mobilitet som gäller så länge man inte belastar korsbenet så att det gör ont. Simning och träningscykel är tydligen bra. Det står ingenting om gångträning i 5 km/h men jag gissar på att det är helt ok så länge det inte gör ont.

Av de 21 löparna som ingick i studien  kunde samtliga inom 8 till 12 veckor påbörja ett rehabiliteringsprogram för att gradvis återvända till löpträningen. Efter 3 till 6 månader var samtliga löpare tillbaka på samma träningsnivåer som de hade innan skadan.

Min plan är dock att vänta med att återta löpträningen igen tills efter fotrally och istället satsa på gångträningen fram tills dess. Jag ska ge mig ut på ett gångpass runt en timme imorgon för att se hur det känns, och sen får jag öka gradvis. Mot Fotrally 2014!

kommentarer
  1. andersscharp skriver:

    Vad skönt att diagnosen var bättre än du trott!! Nu är det fullt fokus mot Fotrally 2014 som gäller!! Du blir i fin form till Sextimmar 2015. Jag sprang min fösta mara 1983 i malmö och fick i samband med det en stressfaktur. Nogsam rehab gjorde att jag sluppit liknande beskymmer efter det. God till frisknad!

  2. Daniel skriver:

    Japp, klart bättre besked än ett diskbråck även om det känns lite tungt ändå. Jag har dock fått tag i en bra sjukgymnast och tillsammans siktar vi på att få mig helt återställd innan Fotrally.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s