Intervju med Niklas Grebäck

Publicerat: 23 mars, 2014 i Uncategorized
Etiketter:, ,


Niklas1Niklas Grebäck är mannen som i förra årets fotrally traskade i 31 timmar och 21 minuter och därmed erövrade sjätte plats.

Omedelbart efter tävlingen bestämde han sig för att ALDRIG mer ställa upp i fotrally igen.

Ett dygn efter tävlingen började han prata om hur han skulle lägga upp sin strategi OM han skulle ställa upp igen.

Ytterligare något dygn senare var det inga tveksamheter om att han ABSOLUT SKA ställa upp igen.

Med  95 dagar kvar till start i Fotrally 2014 tog jag en liten pratstund med Niklas om hans uppladdning.

 Hej Niklas. Om några månader är det dags för din tredje start i Fotrally. Är du i gång med uppladdningen?

Absolut. Tankar om loppet börjar alltmer komma fram i handling.

Hur ser dessa tankar ut?

Det handlar om träning av kroppen, utrustning jag ska testa, strategi vad gäller ätande samt sist men knappast minst vilket ”mind-set” jag ska sträva efter. Både inför och under loppet. Jag sliter en del med min inställning till tävlingsmomentet.

Apropå utrustning. Om jag inte minns fel så gick väl du ditt första fotrally i foppatofflor. Hur tänker du denna gång när det gäller skor?

Jag tänker väldämpat, luftigt och minimalt med friktion. Jag har just bett en bekant i USA att skicka över ett par Altra Olympus som jag ska provgå under våren. Eventuellt klipper jag upp ett par Hoka i framkant så det blir costum-sandaler, haha. Jag ska också testa olika typer av strumpor.

Niklas2

Låter spännande! Hur ser ditt fysiska träningsupplägg ut?

Jag tränar på så många sätt jag kommer på och finner tid till. Det blir mycket träning medan familjen sover. Till exempel nu i helgen när jag jobbar lördag och söndag från klockan 07:00 till 18:00 steg jag exempelvis upp klockan 04.00 för att gå hit. Det blir 36 kilometer totalt. På jobbet står jag så mycket jag kan och tar varje tillfälle till att röra på mig. Beware of the chair, helt enkelt. Jag satsar även på några timmar core/benstyrka i veckan. Sedan blir det ju löpning som vanligt, cirka 5 mil i veckan.

Är det någon skillnad på din uppladdning inför fotrally jämfört när du tränar inför ultralopp?

Jag lägger något större fokus på styrka, annars ganska liknande vad gäller träningen. Min meditation anpassar jag också efter uppgiften.

Meditationen är ett intressant inslag. Du pratade även tidigare om att hitta rätt ”mindset”. Vad är din strategi för att lyfta upp dig från de mentala svackor som uppstår under fotrally?

Det är att inte se svackor som ”svackor” eller flyt som ”flyt” utan som ett sammanhängande mönster av skiftande energi. Att inte värdera och sträva efter något, inte längta efter eller förskjuta något. Att bara registrera det som faktiskt händer utan att blanda in så mycket tyckande. Det är en variant. Det andra läget är att träna uppmärksamheten till att kunna vila på något som jag själv väljer att uppmärksamma. Det som vanligen benämns ”fokus”. Det är motsatsen till det förra, att låta allt komma och gå utan att lägga sig i.

Niklas3Du stack ju ut en hel del från startfältet 2012 med din strategi att kontinuerligt stretcha genom hela tävlingen. Vad är filosofin bakom detta upplägg?

Stretchingen är qi-gong som jag även gör till vardags. Det förebygger stelhet och ger ett jämnare energiflöde i hela kroppen. Ju mindre stelhet som stör, desto bättre. Men jag fick ju rejält med kramp efter Nyköping så… so much for förebyggande, haha. Jag tröstar mig med att det antagligen blivit värre eller kommit tidigare om jag inte trollat med mina övningar. Det blir mer av dessa även 2014, jag lovar. Om det dessutom skänker glädje till medgångarna, så mycket bättre. Delad glädje och så vidare.

Krampen vid 28 timmar, ja. Kan du berätta vad det var som egentligen hände?

Det vet jag inte. Efter en sittning hos Maja så högg det till när jag klev ner på vägen igen. Det gjorde så förbannat ont att jag började skratta. Det var absurt att bara tänka på att fortsätta gå, men det gick förstås.

Jag har fått tips om att man kan sticka en nål i den kroppsdel som krampar och att det släpper då. I år ska jag alltså beväpna mig och vara beredd. Mitt lag heter ju Pirates of the Magelungen så jag får väl packa ner en huggsabel eller något annat passande. Det står ingen om vapenförbud i reglerna så det borde vara ok…. så länge man bara sticker sig själv kanske…?

Så länge du bara sticker dig själv är det nog lugnt! Du stod ju ut ett antal timmar även efter krampen. Kan du beskriva händelseförloppet de sista timmarna innan du slutligen gav upp?

Som jag minns det så kändes tiden med kramp, cirka 6-7 timmar då den kom och gick, som väldigt kort. Jag upplevde det som kanske 2-3 timmar. När den släppte mer ordentligt så blev jag medveten om hur ont resten av kroppen hade. Det hade ”dolts” bakom krampen. Jag tror kanske att den plötsliga omställningen, då den latenta smärtan/utmattningen sköljde över mig igen, överraskade mig och bidrog till att jag gav upp.

Niklas5Apropå ditt lag Pirates of Magelungen. Har ni någon lagstrategi?

Vi har inte snackat ihop oss om laget ännu. Det är lite tjöt över Facebook om ”lagutstyrsel” och gemensamma träningar. Jag tror inte strategin under loppet är en fråga att jobba med. Fotrally är befriande enkelt. Alla går tills de stupar, that’s it. Själv tänker jag att om jag blir bäst i laget så vinner jag antagligen. Både PerOla och Forssis kommer att vara med i slutstriden.

Det är en grym uppställning som blir jävligt svårslagen men jag hoppas inte vi skrämt bort övriga från att försöka. Risken finns…

Du debuterade ju i fotrally år 2012. Vad var dina intryck av ditt första fotrally?

Mitt första intryck efter loppet var: Det här ska jag göra igen. Nu vet jag hur det går till och vad som krävs. Under loppet var jag mest förundrad över hur underbart det var att vandra i flock.

Vilka nybörjarfel gjorde du?
Jag hade noll matstrategi och gick till exempel tomt mellan Lammsjön-Nyköping. Att gå ”all in” med foppatofflor var inte heller optimalt, men ganska knäpp-kul.

Niklas4

Har du något bra tips till de som ska gå fotrally för första gången?
Var ödmjuk inför uppgiften om du räknar med att gå längre än ca 15 timmar, men det beror mycket på din målsättning. Tipsen kan nog variera beroende på om du är där för att tävla till ”the limit” eller om du vill ha en annorlunda och kul upplevelse.

Ett allmänt tips är att undvika enkla misstag som att gå i ny skor eller att inte ha testat att gå lite längre sträckor i förväg.

Bestäm vad du vill med loppet och håll fast vid det, ingen målsättning är bättre eller sämre än en annan. Det viktiga är att du formulerar ditt eget mål och har roligt med att satsa allt du kan för att nå dit. Att umgås till Södertälje och ta pendeln hem är en utmärkt målsättning. Att plåga sig i sökandet efter sin yttersta gräns är också bra.

Kloka råd! Tack för att du ställde upp på en intervju Niklas och lycka till i Fotrally 2014!

Tack själv och hoppas du kommer i ordning med kroppen så att vi ses på startlinjen.

——-

Du har väl inte missat dessa inlägg:

Långt bildreportage om samtliga etapper i Fotrally 2013

Intervju med PerOla Axelsson, tvåa i Fotrally 2013

kommentarer
  1. helene skriver:

    Jätte bra skrivet m ed spännande innehåll.Vill också vara med men det blir svårt med barnvakt så många timmar.Viktigt är också att jag är pigg och tillgänglig för mina barn efteråt.

  2. Daniel skriver:

    Tack! Om du inte lyckats få ihop logistiken detta år så kanske du kanske du kan ställa upp i fotrally nästa år. För det är verkligen en upplevelse man inte bör missa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s