Ett riktigt tufft beslut

Publicerat: 24 juni, 2014 i Uncategorized
Etiketter:,

wpid-imag1167.jpgI skrivande stund är det 2 dagar, 5 timmar och 9 minuter kvar tills starten går i Fotrally 2014. Det här skulle bli det år då jag hade för avsikt att förbättra mitt personliga rekord väsentligt från debuten år 2013. Då kom jag på 15:e plats efter att ha hållit mig på banan i 24 timmar och 14 minuter. I år skulle jag dessutom, förutom att tävla individuellt, även tävla i lagtävlingen tillsammans med Silvio Cannavá, Lena Jensen, Lars Bergstedt och Angelo Törnblom Welander.

Året blev dock inte som det var tänkt. Under träningen inför ultraloppet Skövde 6-timmars (som var tänkt att vara en uppladdning inför Fotrally 2014) drog jag på mig en stressfraktur i Sacrum (korsbenet). Konsekvensen blev att jag fick ställa in mitt deltagande i Skövde 6-timmars. Jag hade dock fortfarande siktet inställt på Fotrally. Rehabiliteringen gick bra och jag genomförde både ett 12-timmarspass och flera 8-timmarspass utan några problem.

En månad innan Fotrally 2014 kom dock bakslaget. Jag började få rejäla problem med ryggen, mitt bäcken och höger ljumske. Röntgenplåtarna visade emellertid att stressfrakturen inte var öppen längre. Även om det naturligtvis var ett positivt besked så hjälpte det föga när min kropp kändes som den gjorde.

Det fanns dock inte i mina föreställningsvärld att jag skulle ställa in mitt deltagande i Fotrally. Jag bestämde mig istället för att vila fram till start och endast gå korta promenader och simma.

Foto: Angelo Törnblom Welander

Foto: Angelo Törnblom Welander

Besvären ville dock inte ge med sig och nu började paniken så sakteliga att komma. Två veckor innan start gav jag mig ut på ett litet nätt tretimmarspass för att testa kroppen. Resultat var minst sagt nedslående. Redan efter en och halv timme hade jag riktigt ont och efter att tretimmarspasset var avslutat fick jag intensiva ryggsmärtor som varade i ett dygn.

Jag började nu inse att det nog var kört men vägrade att kasta in handduken. Mitt huvud arbetade oavbrutet med att hitta en lösning på problemet.

Det var Silvio som till slut lyckades få mig att ta beslutet att inte ställa upp genom att formulera i ord det som jag själv hade tänkt i mina mest klarsynta stunder, men då vägrat lyssna på. Man har en tendens att vara rätt självförnekande i såna här situationer.

Silvio pekade på det faktum att mitt psyke för närvarande är rejält mycket starkare än min kropp vilket med all sannolikhet skulle innebära att  jag skadade mig rejält om jag ställde upp i nuvarande form. Vilket i sin tur skulle kunna bli ganska kostsamt för framtiden.

Foto: Malin Vesterhav

Foto: Malin Vesterhav

Att slutligen ta beslutet att hoppa av gav blandade känslor. Å ena sidan var jag grymt besviken (och är fortfarande) över att något som jag sett fram emot och satsat så hårt på inte blir av. Å andra sidan känns det rätt skönt eftersom det är uppenbart att ett deltagande i Fotrally i nuvarande form hade inneburit att jag gått sönder för lång tid framöver, dessutom förmodligen till priset av ett tämligen mediokert resultat.

Eftersom jag inte klarar av att ligga på sofflocket och deppa under Fotrally går jag nu istället in som support åt Lena Jensen. Jag kommer även att fungera som coach och kontaktperson för Murphys lag, som jag skulle ha ingått i. Anders Thudén kommer att ersätta mig i laget.

Full fart framåt mot Fotrally 2015!

 

 

 

kommentarer
 1. Niklas skriver:

  Kan bara beklaga och hoppas det läker över förväntan. Som tävlingsmänniska får du satsa på att bli loppets bästa support.
  Allt gott.
  #6 Gubben Gå

  • Daniel skriver:

   Tack för stödet! Roligt att du nämner att jag istället får satsa på att bli loppets bästa support. Den ambitionsnivån känns faktiskt inte alls främmande. 😉

 2. Joachim Berggren skriver:

  Trist att höra. Jag förstår att det känns tungt. Har följt din blogg till och från och sett fram emot att träffas och byta bloggerfarenheter. Lycka till med supportuppdraget! /27

  • Daniel skriver:

   Tack! Jag följer din blogg med. Ser fram emot en detaljerad och välskriven tävlingsrapport. Jag kommer förmodligen att skriva en rapport från ett supportperspektiv. Lycka till!

 3. Per skriver:

  Hej Daniel!
  Har också följt din uppladdning på bloggen under året. Jag fick också ställa in då en feberförkylning sabbade mina planer på att gå längre än förra året. Snörpligt men så är det ibland. Nu börjar en långsam nedräkning till nästa års start i parken. Ta hand om kroppen nu!

  Allt gott!
  Per Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s